Wandelreis Sahara

11 daagse Sahara wandelreis
6-16 maart 2019

Wandelen in de Marokkaan, een verrijkende ervaring…. In het voorjaar van 2019 kun je weer deelnemen aan een unieke wandelreis met een een prettige dosis mindfulness en yoga, naar de wosetijn van Marokko. Op minder dan vier uur vliegen van Nederland ligt Marokko, een betoverend land met een enorme verscheidenheid aan landschappen, cultuur, kunst, smaken geuren, kleuren en mensen.

Elf dagen genieten, uitrusten, je laten inspireren, verwondering, heerlijke maaltijden, kleurrijke taferelen, imposante natuur, niets te hoeven, alles te mogen!

De reis start in Marrakech, de stad en haar omgeving lijken voor bezoekers vaak het decor van een verhaal uit Duizend-en-een-nacht, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Overal in de kleine, nauwe straatjes en pleinen vind je souks, waar werkplaatsen voor allerlei soorten kunst en ambachten te vinden zijn en je de handwerkers aan het werk kunt zien. Het beroemde Djemaa el Fna plein zal zeker tot je verbeelding spreken.
Onderweg naar het zuiden, net voor de stad Ouarzazate, ligt de Ounilavallei.  We overnachten in een sfeervol uit leem opgetrokken Marokkaanse kasbah. We acclimatiseren hier, doen eenvoudige yoga en meditatieoefeningen en maken een mooie wandeling in een fotogenieke rivierbedding. In het voorjaar staan ook de verschillende bomen, waaronder zeker de amandelbomen in prachtige bloei.
P1000459Na een lekker fris en puur ontbijt, maken we een wandeling door de bedding van de rivier die ons leidt naar Ait Benhaddu, een zeer oude burcht die we echt niet over kunnen slaan. Als je daar bent snap je waarom.

Dan rijden we verder door één van de meest vruchtbare valleien van Marokko, de Draa Vallei. Deze vallei met haar prachtige palmplantages met oleanders, vijgen- en granaatappelbomen, is een groot contrast met de omliggende dorre woestijn. Onderweg stoppen we regelmatig, en waar mogelijk slaan we alvast wat vers fruit, dadels, noten en groente voor de komende dagen in.

In Zagora staat nog steeds de richtingaanwijzer naar Timboektoe: nog 52 dagen lopen… voor ons nog een dik uur rijden om in M’Hamid verwelkomd te worden door onze begeleiders, Mohammed en Mokhtar. Zij kennen alle bijzondere plekken van de Sahara.

Je komt ogen en oren te kort, het laden van de kamelen, het overleg tussen onze begeleiders, nog wat langskomende familieleden. Ook al versta je er niets van, je voelt je zeker welkom. We wandelen het dorp uit en laten de bewoonde wereld de komende 5 dagen achter ons om ons onder te dompelen in rust, leegte, zand, wind, zweet, je zelf tegen komend…koers naar eenzame vlaktes en verlaten goudgele ongerepte zandduinen. Overheerlijke tajines, zelfgebakken brood, Marokkaanse muntthee en niet te vergeten rust en ruimte, dat zijn slechts een paar ingrediënten van een onvergetelijke trekking in de woestijn.

P1000562Ook de dagen van onze trekking beginnen we met met natuurlijke Tibetaanse yogaoefeningen. Dan gaan we op weg, soms in stilte. Zo kan je je aandacht verleggen naar het ervaren van jezelf en het ervaren van jezelf in deze bijzondere omgeving. De zonsopkomst wil je vast niet missen, de ochtendzon verdrijft de kou van de nacht al snel en tijdens een lekker ontbijtje worden de kamelen al weer opgeladen voor de volgende wandeling.  We lopen een route waarbij je verschillende kanten van de woestijn kunt zien: van prachtige kale droge vlakten, soms een waterplek of oase met palmen, steenachtige rivierbeddingen tot in de’echte’ zandduinen. Tijdens de dagen in de woestijn loop je ongeveer 4 tot 5 uur per dag vergezeld door kamelen, een gids en een kok.

048 Je kunt de nacht buiten doorbrengen en in slaap vallen onder de sterrenhemel of je terugtrekken in een eigen tentje. In de middag een paar uurtjes luieren en genieten van de rust, stilte, ruimte voor jezelf, ruimte voor indrukken en expressie.

Natuurlijk slaan we een bezoek aan de hammam niet over. Het baden in een hammam is een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse cultuur. Elke teen, elke vinger, je hoofdhuid, gezicht en armen en benen worden geboend. Je lichaam wordt gereinigd door zweten, de huid wordt gescrubd, de geest wordt verfrist en water spoelt vervolgens alles weg, wat losgelaten mag worden.

Samen met de groep en onze bekwame begeleiders ontdekken we manieren om mens, natuur en cultuur ‘mindful’ tegemoet te treden.

…klaar voor de nacht, genietend van het donker om me heen en een laatste rest licht van het vuur, nestel ik me in mijn slaapzak, dan krijg ik nog een extra deken, de geur daarvan neemt me mee naar een ver verleden, muts op, oren nog op scherp, sterren, oneindig, waar ik ook kijk… de laatste geluiden sterven weg en de stilte vleit zich als een zachte deken om me heen…

Praktisch:   Prijs is op basis van twee/drie persoonskamer  vanaf  €950,00

Bij de reissom is inbegrepen:

* Vervoer van Marrakech naar de woestijn en retour
* Alle overnachtingen
* 5 etmalen in de woestijn
* Yoga en/of aandachtsoefeningen op 6 dagen
* Bezoek hammam
* Gebruik van 2 persoonstenten
* Bagagevervoer door kamelen
* 3 maaltijden per dag, water, thee, koffie
* Engels sprekende ervaren Marokkaanse chauffeur-gids
* Luchthaventransfer heenreis

Niet bij de reissom inbegrepen
* vlucht Amsterdam-Marrakech vv
* reisverzekering, verplicht
* vaccinaties
* fooien voor begeleiders in de woestijn
* persoonlijke uitgaven, waaronder lunch en diner laatste dag Marrakech
* evt verlenging in Marrakech
* alcoholische dranken
* vervoer naar en van Schiphol/andere luchthaven
* toeslag eenpersoonskamer  €100,00
* Luchthaventransfer terugreis

Minimum aantal deelnemers 4, maximum aantal deelnemers: 8
Ben je enthousiast geworden na het lezen van deze reisbeschrijving? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

P1040470IMGP4014P1030958P1030980